IV Festyn rodzinny

• · 3 września 2016 ·

IV Festyn Rodzinny, który odbył się w dniu 3 września 2016r. w Witowie Kolonii przeszedł już do historii, niemniej jednak na długo pozostanie w sercach i umysłach jego organizatorów i uczestników .

Tą krótką fotorelacją powróćmy więc choć na chwilę do atmosfery jaka towarzyszyła imprezie. Pogoda dopisała, co w dużym stopniu przełożyło się również na frekwencję – szacujemy, iż była to liczba czterocyfrowa 🙂 Atrakcji nie brakowało. Festyn rozpoczęła Orkiestra Dęta z Witowa, prezentując kilka utworów ze swego bogatego repertuaru. Następnie nastąpił prawdziwy hit festynu, to jest harce piotrkowskich rycerzy, którzy pod wodzą imć Piotra Gajdy, cofnęli przybyłych kilka wieków wstecz. Odbyła się niezliczona ilość pojedynków na broń ostrą, pasowań na rycerzy i damy, zakuwano niepokornych w dyby i ścinano toporem. Była możliwość pisania gęsim piórem, przymierzenia zbroi i przeistoczenia się w królewnę bądź króla 🙂 Tym wydarzeniom poświęcono wiele miejsca w zamieszczonych albumach fotograficznych. Bardzo interesujący był pokaz pierwszej pomocy medycznej – ratownicy medyczni na swym stoisku udzielali fachowych porad przez cały czas festynu. W trakcie pokazu sztuk walki zaprezentowanego przez Piotrkowską Szkołę Sztuk Walki Tom Center, można było m.in. zobaczyć w akcji wicemistrza świata w kick-boxingu Roberta Krasonia! Po raz kolejny publiczność oczarowały pokazy tańca w wykonaniu szkoły tańca Movimiento oraz Centrum Tańca Bujakowski. Jak zawsze na wysokości zadania stanęła Urszula Nowicz, której piękne rysunki lokalnych zabytków zostały zlicytowane, z przeznaczeniem na prace przy zabytkowej kapliczce św. Jana Nepomucena z 1781 r. Na ten sam cel zostaną przeznaczone środki zebrane w trakcie loterii, na którą atrakcyjne nagrody przekazali sponsorzy festynu. Losowania nagród dokonała Pani Dorota Jankowska – zastępca Burmistrza Sulejowa, w asyście członków Stowarzyszenia „WITUŚ” oraz przedstawicieli sponsorów. Gwiazdą wieczoru był zespół Kamikadze, który porwał wszystkich do tańca. Ukoronowaniem imprezy był barwny pokaz fajerwerków!!! 🙂 Naturalnie było wiele stoisk z zabawkami i pamiątkami. Dobrze funkcjonowała gastronomia, w tym stoisko Koła Gospodyń Wiejskich z Kałku. Olbrzymie kolejki najmłodszych tworzyły się do pań malujących twarze i włosy, jak również do tzw. „dmuchańców”, które jak co roku były bezpłatne i można było szaleć do woli! Dużym zainteresowaniem pań cieszyło się stoisko Oriflame. Poza tym było moc innych atrakcji! Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy zechcieli wybrać się na tą imprezę!!! Szczególne wyrazy podzięki dla sponsorów, dzięki którym festyn doszedł do skutku! Do zobaczenia za rok